La munte, razele UV pot fi cu până la 30% mai puternice decât la mare
Aerul este mai rarefiat în zonele montane, iar radiaţiile sunt mai puţin filtrate în aceste condiţii atmosferice. La altitudini mari, razele UV pot fi cu până la 30% mai dăunătoare şi mai puternice decât cele de la nivelul mării.
Chiar dacă este septembrie, un fenomen de care nu suntem feriţi nici măcar în lunile de toamnă târzie este acela al exploziilor solare. Specialiştii emit din ce în ce mai multe avertismente legate de erupţiile solare şi emisiile de plasmă aferente acestora, aşa că un cer uşor înnorat nu îţi garantează protecţia deplină.
Cercetătorii au arătat că doze mici de UV, echivalente cu o zi de toamnă, cauzează o creştere cu până la 50% a genelor care cauzează îmbătrânirea prematură a pielii.
Femeile sunt cu aproximativ 20% mai vulnerabile la acţiunea UV decât bărbaţii
Femeile sunt şi ele cu aproximativ 20% mai vulnerabile la acţiunea UV decât bărbaţii. Sensibilitatea cea mai accentuată este la nivelul feţei, de aceea este recomandat că, în concediile târzii, să nu îţi uiţi ochelarii de soare sau şapcă acasă.
Alege o pereche de ochelari cu lentile speciale, precum cei de la Essilor, din gama Crizal UV – indiferent dacă ai nevoie de ochelari de soare sau de vedere, lentilele Crizal UV îţi protejează ochii atât faţă de razele care vin din faţa, cât şi de cele care vin din spate şi se reflecta direct pe interiorul lentilei, punandu-ţi astfel în pericol ochii.
Pentru că ochii sunt foarte vulnerabili, iar o vedere bună este esenţială fiecăruia dintre noi, trebuie să luăm în serios problemă razelor ultraviolete şi să ne luăm măsuri de prevenire pe tot parcursul anului. Întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi.
sursa: eva.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu